Večji projekti

Podpora kluba prizadetim v potresu v Turčiji in Siriji (februar 2023)

V Rotary klubu Ljubljana Grad smo z donacijo pomagali prizadetim prebivalcem Turčije in Sirije, ki so bili prizadeti v hudem uničujočem potresu. Rotary klubi Slovenije in Makedonije smo skupaj s sredstvi Rotary International uspeli zbrati 50.000 evrov.

 

Z znanjem v svet
(Brnik, 15. oktober 2013)

Rotary club Ljubljana Grad in Rotary club Zgornji Brnik sta združila moči in v sodelovanju z Aerodromom Ljubljana, d.d., upravljavcem ljubljanskega letališča, je uspešno stekel projekt »Z znanjem v svet«. Od 15. oktobra na ljubljanskem letališču stojijo štiri nabirke, v katere lahko potniki oddajo sredstva za izobraževanje otrok, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin.

Nabirke bodo izpraznili po enem letu, zbrani denar pa s pomočjo Zveze prijateljev mladine predali otrokom, ki pomoč potrebujejo, in ga namenili za nakup učbenikov, plačilo štipendij in dodatno izobraževanje otrok. Kot so še sporočili iz obeh klubov, se je že ob postavitvi nabirk v njih nabralo precej drobiža, želijo pa si, da bi se ga v letu dni nabralo čim več.

 


 

Zavezani k skupnemu boju proti raku
(Ljubljana, 21. januar 2012)

V soboto, 21. januarja 2012, se je v Slovenski filharmoniji odvijal dobrodelni koncert »Zavezani k skupnemu boju proti raku«, namen pa je bil zbiranje sredstev za nakup robotskega sistema za pripravo zdravil za onkološke bolnike. Slovenci so pokazali svoje široko srce, saj je bilo v času koncerta zbranih kar 30.000 evrov.

Koncert je Slovenska filharmonija priredila v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana ter ob pomoči Zveze slovenskih društev za boj proti raku in Rotary kluba Ljubljana Grad. Z zbranimi sredstvi bodo v UKC Ljubljana kupili robotski sistem, s katerim bodo lahko natančneje, varneje in bolj racionalno pripravljali zdravila za onkološke bolnike. Teh v UKC Ljubljana letno obravnavajo skoraj 7000, pri čemer izvajajo diagnostiko vseh rakavih obolenj. So edini, ki so specializirani za zdravljenje krvnega raka (levkemije, maligni limfom), očesnega raka in raka pri otrocih. »Zares nas veseli, da so se Slovenci našemu povabilu k zbiranju sredstev za nakup tega pomembnega medicinskega aparata odzvali v takšnem številu. Seveda pa zbiranje sredstev še vedno poteka in dobrodošle so vse donacije, ki bodo prispevale k uresničitvi našega skupnega cilja,« je po koncertu zaupal prof. dr. Branko Korže, predsednik Rotary Cluba Ljubljana Grad. Na dobrodelnem koncertu Zavezani k skupnemu boju proti raku, ki ga je povezovala Anja Križnik Tomažin, je kot solistka nastopila violinistka Tanja Sonc, koncert pa je potekal pod taktirko vodje Primoža Novšaka. V Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije, katero so obiskovalci zapolnili do zadnjega kotička, je bilo moč prisluhniti Mozartovi Mali nočni glasbi, Vivaldijevima Jeseni in Zimi iz Štirih letnih časov, Brahmsovemu Madžarskemu plesu št. 5 in Montijevemu Čardašu. Zaradi številnega odziva gledalcev in poslušalcev prireditelji koncerta želijo, da bi ta postal tradicionalen, zato so z mislimi že pri organizaciji naslednjega.

 


 

Solidarni z Japonsko
(Ljubljana, 11. april 2011)

11. aprila 2011 smo združili moči rotarijci in lionisti ter pod skupnim pokroviteljstvom Rotary Kluba Ljubljana Grad in Lions Kluba Ljubljana ter v sodelovanju s Slovensko Karitas v Slovenski filharmoniji pripravili poseben dobrodelni koncert “Solidarni z Japonsko”, kjer se je pod vodstvom mlade dirigentke Martine Batič predstavil Slovenski komorni zbor z gosti. Zanimiv in pester program je povezovala Ana Tavčar, v vlogi recitatorja pa se je odlično izkazal slovenski pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner. Zbrali smo preko 23.000 EUR, ki jih je Slovenska Karitas posredovala žrtvam potresa na Japonskem.

 


 

Dobrodelni koncert Orkestra slovenske filharmonije
(Arboretum Volčji Potok, 10. junij 2010)

Na tisti prelep petkov večer se je v čudovitem okolju Arboretuma Volčji Potok zgodil veličasten dobrodelni koncert. Orkester Slovenske filharmonije je pod vodstvom dirigenta Friedemanna Riehleja izvajal največje uspešnice skupin Pink Floyd, Queen, U2 … Magična scena, izjemni izvajalci (vokali – Tereza Halova, Nikoleta Spalasova, Monika Sramlova), čudoviti aranžmaji Roka Goloba, Slovenski komorni zbor in seveda zvezda večera Tony Cetinski so pričarali večtisočglavi množici (po neuradnih podatkih jih je bilo nekaj čez 6000) magičen večer. »Res je bil spektakularen koncert, v prekrasnem okolju, z vrhunskimi izvajalci in še rešeno bo marsikatero življenje«, je bila ob koncu presrečna glavna organizatorka dogodka Barbara Novak iz podjetja Netvizija. Skupaj z Damjanom Damjanovičem, direktorjem Slovenske filharmonije, Alešem Ocepkom, direktorjem Arboretuma Volčji Potok in Janijem Podrepškom, predsednikom Združenja slovenskih poklicnih gasilcev, so naredili izjemen dogodek v sklopu akcije Avtomatski defibrilatorji rešujejo življenja. Celoten izkupiček koncerta, ki sta ga suvereno vodila Mojca Mavec in Jure Sešek, je bil namenjen nakupu defibrilatorjev za gasilske enote.

Posnetke dogodka si lahko ogledate na naslednjih povezavah (povezave na YouTube.com):
1. del  –  2. del  –  3. del  –  4. del  –  5. del  –  6. del  –  7. del  –  8. del  –  9. del

 


 

Učenci OŠ 27. julij dobili novo učilnico za gospodinjstvo
(Kamnik, 25. marec 2010)

Ob materinskem dnevu so učenci na OŠ 27. julij pripravili prisrčen program, uradno so odprli prenovljeno učilnico za gospodinjstvo, ki so jo uspeli urediti s pomočjo nekaterih donatorjev.

25. marec so učenci OŠ 27. julij posvetili svojim mamam ter jim pripravili zanimiv program, v katerem so se spomnili tudi občinskega praznika. Dogodek so združili z uradnim odprtjem prenovljene učilnice za gospodinjstvo, ki so jo uspeli urediti s pomočjo več donatorjev, med njimi Rotary kluba Ljubljana – Grad in podjetja Alfa-M, katerega lastnik je Kamničan Marko Koncilja.

Ravnateljica Jasna Lampe se je ob tej priliki zahvalila vsem donatorjem za velikodušno pomoč ter Občini Kamnik, ki, kot pravi, vedno prisluhne potrebam šole.

Domski učenci OŠ 27. Julij, Kamnik precej časa preživijo tudi v gospodinjski učilnici, kjer si ob pomoči vzgojiteljice sami pripravljajo večerjo in zajtrk, saj smatramo da je tovrstna dejavnost idealna šola za življenje. Zato je bil v šolskem letu 2009/2010 primarni cilj obnovitev gospodinjske učilnice, ki jo je že načel zob časa, saj je v uporabi že 30 let.V projektu je sodelovalo kar nekaj podjetij. Prvi so se na naš klic na pomoč odzvali v Gorenju in nam podarili gospodinjske aparate, Rotari club Ljubljana Grad je prispeval denar za nakup kuhinje, hkrati pa k sodelovanju povabil še Mik Celje, ki nam je podaril okna, Roltek d.o o. pa pripadajoči roleti. V zgodbo se je vključilo še podjetje Alfa-M d.o.o. s svojimi podizvajalci. 

Na slavnostni otvoritvi gospodinjske učilnice 25. 3. 2010, so se nam pridružili Julija Herle, Robert Ličen, Marko Koncilija in Franc Željko Županič. Slednji je z ravnateljico šole Jasna Lampe predal učilnico v uporabo učencem s simboličnim prerezom traku.

Hvala vsem, brez vas nam ne bi uspelo!

 


 

.